Før første behandling kan gis, må barnet i gjennom flere trinn i planleggingsprosessen.
Informasjonssamtale med barn og foreldre/foresatte
God informasjon må gis om indikasjon, planlegging og gjennomføring av behandlingen. Det er viktig å informere om bivirkninger på kort og lang sikt i relasjon til strålebehandlingen og nødvendig oppfølging.
Forundersøkelser
Omfanget av dette er avhengig av hvilke områder som skal bestråles, hvilke doser som gis og individuelle forhold hos pasienten. Noen eksempler er:
- Kartlegging av funksjon til normale organer som kan få en relevant stråledose og derfor være ustatt for skade på kort og/eller lang sikt (lunger, nyre, hjerte, øye eller liknende)
- Ovaropexi (operativ forflytting av en eller begge eggstokker) dersom det skal gis strålebehandling mot det lille bekken med fare for stråledoser mot en eller begge eggstokker.
- Tannlegekontroll og eventuell behandling ved bestrålig av tann/kjeveregion.
Anestesi
Små barn vil som regel ikke kunne gjennomføre fiksering, simulering og selve behandlingen uten narkose.
Fiksering
For at barnet skal ligge i samme posisjon ved hver behandling må den delen av kroppen som skal behandles eventuelt fikseres ved hjelp av spesielt utstyr. Dette må tilpasses hver enkelt.
Eksempler kan være:
- maske over hodet og halsen/skuldre ved bestråling av hode/hals regionen
- modelert form av isoporkuler (VaccFix) for å holde trunkus i en fiksert posisjon, for eksempel ved nevorakse bestråling
- skinner, puter eller liknende for å holde armer og ben i definerte posisjoner
- spesielle markeringer (blytråd) for å markere arr, synlige funn eller liknende
- utstyr til skjerming av testikler eller eggstokker
Bildeopptak og simulering
Som regel tas det CT bilder av barnet i behandlingsposisjon på en CT-maskin dedikert til dette. CT-bildene danner grunnlaget for planleggingen av selve behandlingen. Dette er en trinnvis prosess som foregår uten at pasienten er tilstede i ventetiden mellom CT-opptak og første behandling. Prosessen tar gjerne 7–10 dager.
- CT-bildene brukes til 3-dimensjonal inntegning av det målvolum som ønskes bestrålt.
- Risikoorganer defineres og tegnes inn.
- Utarbeidelse av feltoppsett og beregning av doser til målvolum og risikoorganer
- Aksept av behandlingsplan etter overveielser av nødvendig behandling av målvolum (tumorområdet) og forsvarlig strålebelastning for normale organer.
- Pasienten må ofte møte opp til påtegning av behandlingsfeltene på kroppen ved hjelp av røntgengjennomlysning på en simulatormaskin - en maskin som ellers er bygget identisk med et behandlingsapparat.